Venny

Venny

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Työteliäs viikonloppu

Lämmintä, vihdoinkin! Vielä viikko sitten taisin olla toppahousuissa, nyt olen kolme päivää touhunnut shortseissa ja topissa (ja polttanut hartiat ja yläselän). Sen verran kevät on myöhässä, että hanamikin olisi ollut vasta tänään, vaikka alunperin ajankohta oli jo viikko sitten.

Kaikenlaista on tullut touhuttua. Viikko sitten rakennettiin Miesihmisen kanssa viljelylaatikko. Valmiit kehikot ovat hieman liian suuria kasvihuone Ilotaloon (!), joten rustattiin kahdestaan yksi kehikko. Siitä tuli ihan hieno.


Potagerista otin perjantaina työn alle pohjoiskulman (tai jotain sinne päin). Tein töitä etänä, joten pääsin pihatöihin heti kolmelta.
Vasemmassa reunassa näkyvät kaupan ruukkusalaattien "jämät, jotka laitoin jälleen multaan. Kolmioon kylvin mangoldia. Ruudun halkaisevassa penkissä on lehtikaalia ja tiilien viereisessä kolmiossa erilaisten salaattien siemeniä. Alareunan isossa penkissä on porkkanaa.

Tänään kylvin siitä seuraavaan penkkiin, jossa on verkkoa tukena, toiseen päätyyn isoköynnöskrassia ja toiseen punaista tuoksuhernettä. Potagerin keskelle heitin samalla pensaskrassia. Muistelen, tai ainakin kuvittelen, jostain lukeneeni, että krassit hämäisivät kaaliperhosia tai muita salaattien ja kaalien nakertajia. Portin pieleen siirsin esikasvattamani tarhasalkoruusut. Tavoitteena olisi löytää siihen joku monivuotinen, kaunis köynnös.

Potagerin "eteläreunaan" kylvin matalan samettikukan siemeniä, jotka otin viime kesän parvekekukista. Niitä ja korkeampaa samettikukkaa kylvin myös hiekkakasan viereen, paikkaan jossa aikaisemmin oli lava luumupuiden edessä.

Tänään Miesihminen asensi Ilotalon tuuletusikkunan, tosin ei vielä sitä automaattia, joka sen avaa lämpimällä ilmalla. Minä tein sinne ensimmäiset penkit. Tomaatintaimet ovat onnettoman pieniä, kun niiden kasvu välillä pysähtyi, mutta yhden joka sorttia laitoin kuitenkin kokeeksi jo uuteen kotiin. Etualalla on basilikaa, joka näyttää vieläkin kurjemmalta.


Ostosiemenistä kasvattamiani chilejä en vielä uskaltanut siirtää vaan kokeilen ensin kaupan chileistä esikasvattamillani taimilla. Jos lämpömittari puhui totta, niin alimmillaan lämpötila on ollut viime yönä + 4C ja ylimmillään tänään reippaasti yli + 40 C.
Ja jotta aika ei todellakaan olisi käynyt pitkäksi, kaadoimme vielä yhden osan vuorimännystä. Se oli aika kuiva ja raihnainen ja varjosti turhaan perennapenkkiä. Milloinkahan, muuten,  sille olisi a) aikaa, b) varaa ja c) energiaa tehdä jotakin...

Perhosia on tänä keväänä tosi paljon. Niille rakensin eilen omenan- ja banaaninviipaleista, punaviinista ja punaviinietikasta baarin muoviseen säilykerasiaan, mutta vaikka oli lauantai niin antimet eivät vaikuttaneet valitettavasti kiinnostavan.

Eilen tuli myös bongattua ensimmäinen haarapääsky.

Alkavan viikon torstaina lähdemme muutaman päivän ulkomaanmatkalle. Talonvahti on kyllä tulossa, mutta hänellä ei taida olla sen paremmin kiinnostusta kuin innostusta potagerin, Ilotalon tai sisällä kasvavien taimien hoitoon, enkä tiedä kuinka saisin järjestettyä niille sopivan lämpötilan ja kastelun. Taimia on kyllä paljon, mutta jokaisen kuolema surettaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti